Úvod »Hmoty a prípravky»Ostatné » Kokosový cukor BIO 300g
Prečo voliť prírodné sladidlá?
Prírodné sladidlá sú zdravšou náhradou bežného cukru. Mimo výraznú sladkú chuť sú úžasným zdrojom zdraviu prospešných látok, tak prečo si život trochu neosladiť?
Kokosový cukor BIO dovážame priamo z krajín pôvodu a vďaka dobrým vzťahom a fér rokovaniam s našimi dodávateľmi sa nám často darí získať výhradné zastúpenie priamo od farmárov a pestovateľov tých najlepších orieškov a ovocia z celého sveta. To je dôvod, prečo dodávame ten najlepší tovar pre vás a vašu rodinu.
Vedeli ste, že…
Nektár z kokosových kvetov sa získava z paliem ručne? Zberač na palmu musí vyšplhať, narezať kvety a šťavou potom plní nádoby upevnené pri páse.
Prečo práve kokosový cukor?
Kokosový cukor pochádza z juhovýchodnej Ázie a používa sa asi tisíc rokov, u nás je však skôr novinkou. Je vzhľadovo podobný trstinovému cukru, ale má jemnejšie kryštáliky a tiež menšiu sladivosť. Má karamelovo-ovocnú chuť a je skvelý na pečenie.
Vyrába sa z kokosovej miazgy, čo je sladká tekutina, ktorá vyteká z kvetu kokosových paliem. Tá sa následne niekoľko hodín varí a necháva skaramelizovať. Táto tekutina sa potom môže používať ako kokosový sirup, alebo sa zmes ďalej suší, pokiaľ nezačnú vznikať drobné hnedé kryštáliky a postupne finálny kokosový cukor. Cukor sa potom ešte presieva a pre jemnejšiu konzistenciu niekedy aj melie. Vznikne tak dokonale prírodné sladidlo.
Z hľadiska nutričného zloženia v kokosovom cukre nájdeme celý rad minerálnych látok a vitamínov, ktoré pozitívne ovplyvňujú funkciu našich orgánov a zdravia celého tela.
Dokonca obsahuje aj antioxidanty a 14 druhov aminokyselín. Antioxidanty sú účinné v boji s voľnými radikálmi a chránia naše bunky pred starnutím. Aminokyseliny sú zase dôležité pre rast svalov, metabolizmus a imunitný systém.
Jeho veľkým benefitom je, že obsahuje nerozpustnú vlákninu inulín, ktorá má schopnosť spomaliť vstrebávanie cukru do organizmu, takže kokosový cukor nespôsobuje taký cukrový šok, ako iné potraviny s vyšším glykemickým indexom. Inulín navyše pôsobí ako prebiotikum, to znamená, že slúži ako „potrava“ pre prospešné baktérie v črevách a zdravá črevná mikroflóra vďaka nemu môže len prekvitať.
V kokosovom cukre nájdeme vitamíny skupiny B a prírodné minerály ako Mangán, Zinok, železo a horčík. Ten má pozitívny vplyv na svalstvo, takže vášmu športovcovi pomôže s regeneráciou a uvoľní svalové napätie.
Nutričné hodnoty na 100g: | |
Energetická hodnota (kJ/kcal) | 1640/385 |
Bielkoviny (g) | 1,9 |
Tuky (g) | 0,1 |
Z toho nasycené mastné k. (g) | 0,1 |
Sacharidy (g) | 92,4 |
Z toho cukry (g) | 87 |
Vláknina (g) | 1,7 |
Soľ (g) | 0,43 |